یَزید بن ثُبَیطِ عبدی بصری
جناب «یزید بن ثُبیط» از شیعیان و از اصحاب «ابی الاَسود» بود. او مردی شریف در بین قوم خویش بوده است.(1)
حرکت به سوی امام حسین علیه السلام
ابوجعفر طبری گزارش کرده است: ماریه دختر «مُنقِذ عبدی»، خود شیعه بود و برای احیای تشیع سعی بلیغ داشت. منزل او محل انس شیعیان بود. و در آن محل احادیث اهلبیت علیهم السلام بیان میشد. به ابن زیاد خبر رسیده بود که امام حسین علیه السلام روی به عراق نهاده و اهل عراق با امام نامههایی رد و بدل کردهاند. او به استاندار خود دستور داد که دیدبانهایی بگمارد تاادامه متن...نَصر بن اَبی نِیزَر حَبَشیِّ مَدَنی
«نصر» فرزند «ابی نیزر» و غلام امام علی علیه السلام است. برخی از مورخان «ابی نیزر» را از نوادگان پادشاهان عجم دانستهاند که به رسول خدا صلی الله علیه و آله هدیه داده شده و پس از آن، به امیرالمومنین رسیده است. (1)
پدر نصر (ابی نیزر)
پدر نصر، «ابی نیزر» بوده است. او در نخلستان امام علی علیه السلام و در خدمت او کشاورزی میکرده است.(2) گویند «ابی نیزر» مردی بلند قد و خوش سیما بود و رنگ او چون اهل حبشه نبود. اگر او را میدیدی میپنداشتی که او مردی عرب است. (3)گویند ابی نیزر از فرزندان نجاشی، پادشاه حبشه بوده است.(4) او را در اوان کودکی خدمت پیامبر صلی الله علیه و آله آوردند. او به اسلام رغبت نشان داد و مسلمان شد. پس از آن تحت تربیت و توجه پیامبر اسلام قرار گرفت.(5) ابی نیزر پس از مسلمان شدن، برای دیدار رسول گرامی اسلام از حبشه به مدینه آمد و در آنجا برای همیشه اقامت گزید. پس از مرگ نجاشیادامه متن...
کنانة بن عَتیق تَغلبی
«کنانة» پسر «عتیق» از قبیله بنی تغلب است.(1) «کنانه» از شجاعان کوفه بود. او مردی عابد و قاری قرآن بود که به سوی امام حسین علیه السلام شتافت و به فوز شهادت نائل آمد.(2) شیخ طوسی کنانه را از شهدا و یاران امام حسین علیه السلام دانسته است.(3) «ابن شهر آشوب» او را از شهدای حمله نخستین در کربلا دانسته است. (4)
مُسلِم بن کثیر اَعرَج اَزدی کوُفی
«مسلم» فرزند «کثیر» از قبیله «ازد»(1) و از مردان کوفه است. گفتهاند او از یاران (تابعین) امام علی علیهالسلام بود و در رکاب آن حضرت، در یکی از جنگها زخمی به پای او رسیده و آسیب دیده بود. (2)
شهادت مسلم
تاریخ نویسان گفتهاند: «مسلم بن کثیر» برای یاری اباعبدالله الحسین علیه السلام خود را از کوفه به کربلا رسانید؛ اما در ورودی کربلا دستگیر شد و به شهادت رسید.(3) ابن شهر آشوب بر این باور است که مسلم در حمله نخستین به شهادت رسیده است.(4)در زیارت ناحیه آمده است: «السلام علی مسلم بن کثیر الازدی؛ سلام بر مسلم بن کثیر ازدی» شیخ طوسی، مسلم بن کثیر را از یاران حضرت اباعبدالله الحسین علیه السلام به شمار آورده است. (5)
به نقل از سایت www.tebyan.net
عبیدالله بن یزید ثُبیط
عُبَیدُالله بن یَزید ثُبیط (1)
«عبیدالله» فرزند «یزید بن ثیبط» اهل بصره و از شیعیان است. عبیدالله با برادرانش مجموعاً ده برادر بودهاند که از این تعداد فقط عبدالله و عبیدالله همراه پدرشان از بصره به ابطح و سپس از ابطح تا کربلا آمدهاند. (3)
شهادت عبیدالله
بر مبنای گزارش صاحب مناقب و طبری عبیدالله در حمله نخستین شهید شده است.(3)به نقل از تبیان
نماز ظهر امام رو به پایان بود که ابن سعد به فرمانده تیراندازان خود «عمرو بن سعید» اشاره کرد تا اصحاب امام را تیرباران کنند و همه اسبهای آنها را پی کنند.(1) در این درگیری، سواری جز «ضحاک ابن عبدالله مشرقی» در یاران امام باقی نمانده بود. او میگوید: چون دیدم همه یاران حسین مرکبهای خود را از دست دادهاند، اسب خود را داخل خیمه اصحاب نهادم و جنگ سختی کردم.(2) در این هنگام، هر یک از اصحاب که برای نبرد خارج میشد با امام اینگونه وداع میکرد: «السلام علیک یابن رسول الله» و آن حضرت پاسخ میفرمود: «و علیک السلام و نحن خلفک ... »؛ سلام بر تو، ما هم به شما ملحق خواهیم شد، برخی از آنها از دنیا رفتند و برخی همادامه متن...